Psikolojik hastalıklar, düşünceleri, duyguları, ruh halini ve davranışları etkileyen durumlardır. Ara sıra veya uzun ömürlü olabilirler. Başkalarıyla ilişki kurma ve her gün işlev görme yeteneğini etkileyebilirler. Bu hastalıklar geçici veya kronik olabilmektedir. Psikiyatrik hastalıklar kişinin başka kişilerle ilişkilerini ve gündelik yaşamını etkilemektedir. Psikolojik hastalıkları tanımlamak zor olabilmektedir. Bu hastalıklar hem ruhsal sıkıntı hem de yaşamın birçok alanındaki işlevsellikteki bozulma ile ilişkili olabilmektedir.
Birçok farklı Psikolojik hastalık türü vardır. Yaygın olan türler şunları içerir:
Psikolojik hastalıklar tek bir nedene bağlı olmamaktadır. Psikolojik hastalığı riskine bir dizi faktör katkıda bulunabilmektedir.
Tanı alma adımları şunları içermektedir:
Tedavi, hangi zihinsel bozukluğunuz olduğuna ve ne kadar ciddi olduğuna bağlı olmaktadır. Doktorlar hastalar için bir tedavi planı üzerinde çalışmaktadır. Genellikle bir tür terapi olabilmektedir. Bunun dışında ilaçla tedavi verilmektedir. Bazı kişilerin durumlarını yönetme konusunda da sosyal desteğe ve eğitime ihtiyacı bulunmaktadır.
Bazı durumlarda daha yoğun tedaviye ihtiyaç olabilir. Bir psikiyatri hastanesine gidilmesi gerekebilir. Bunun nedeni psikolojik hastalıkların şiddetli olmasıdır. Ya da kendinize veya bir başkasına zarar verme riski altında olduğunuz için olabilmektedir. Hastanede psikolojik hastalık profesyonelleri ve diğer hastalarla danışmanlık, grup tartışmaları ve etkinlikler yapılmaktadır.