OKUL FOBİSİ

Her yıl birçok çocuk okul sıraları ile yeni tanışıyor. Okula yeni başlayan çocuklarda okula gitmemek için şiddetli fiziksel ve ruhsal tepkiler(mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ağlama krizleri vb. ) ortaya çıkabiliyor. Bu durum okul fobisi ya da okul reddi olarak adlandırılabilir. Okul fobisinin birçok nedeni olabilir; anne ve babadan, alıştığı ortamdan ve bildiği düzenden ayrılma endişesi bunlardan biridir. Eğer çocuğun ailesi fazla korumacı  ve özellikle ebeveynler aşırı derece kaygılıysa çocuk okuldan korkacak,  ve orada bulunmak istemeyecektir veya anne daha önceleri “beni kızdırırsan seni bırakıp giderim” gibi cümleler kullandıysa bu durum çocukta anneden ayrılma endişesi yaratacaktır. Diğer bir neden ise çocuğun sosyal, fiziksel ve ruhsal olarak okula hazır olmama durumudur. Eğer çocuk sosyal ilişkilerde zorluk yaşıyorsa ya da fiziksel olarak problemler yaşıyorsa önce bu durumları düzeltmek için adım atılmalı ardından okul fobisi üzerine çalışılmalıdır. Örneğin çocuğun arkadaş edinmesi için desteklenebilir ve bu konuda yardımcı olunabilir. Diğer nedenler ise okulda zorbalığa maruz kalım, çocuğun mizacı (utangaç, kolay incinen, çekilen) ve yeni bir kardeş şeklindedir.

AİLELER NE YAPABİLİR?

-Çocuğun okul reddinin nedenleri araştırılabilir. (örneğin zorbalık)

-Çocuğun kaygılı olduğu anlarda sakin kalarak model olunabilir.

-Basit sakinleşme teknikleri öğretilebilir.(örneğin içinden 5’e kadar saymak)

-Çocuk kaygılandığı anlarda gidebileceği güvenli bir yer ve öğretmen gösterilebilir.

-Çocuğun çabası ödüllendirilebilir.

-Çocuğa kendini kötü hissettiği zamanlarda ailesine ulaşabilmek için numara verilebilir.

-Çocuğun ev dışında ve bağlandığı ebeveynden uzak vakit geçirmesi sağlanarak çocuğun dış dünya ile iletişimi arttırılabilir.

-Çocuğa pozitif cümleler kullanılmalıdır. “ Yarın okula başlıyorsun ve bir sürü yeni arkadaş edinebilir ve yeni oyunlar öğrenebilirsin ne kadar heyecanlı değil mi?”

-Yeni bir kardeş olduğunda çocuk okuldayken anne ve babanın kardeşiyle zaman geçireceğini bildiği için kıskançlık yapabilir, bunu önlemek için ilgi ve sevgiyi eşit şekilde dağıtmalı ve beraber etkinliklerde bulunulmalıdır.