
Öğrenme güçlüğü (disleksi): dinleme, konuşma, okuma, yazma, mantık yürütme, problem çözme ya da matematik alanındaki yeteneklerin kullanımında zorluk yaşanmasıdır.
Bir hastalık değil, bir zeka sorunu değil, FARKLILIKTIR.
Belirtiler;
- Konuşma ve telaffuzda gecikme
- Bir şeyi isimlendirirken sözcük bulmada zorluk
- Dikkat ve odaklanma sorunu
- Zaman ve mekan sorunları, yön bulmada güçlük
Nasıl tedavi edilir?
- Çocukla birlikte ailenin de eğitim alması gereklidir
- İhtiyaç duyulan gelişimsel alanlar desteklenmelidir. Hazır olunduğunda akademik çalışmalara geçilir. Özel eğitim sürecini bazen oyun terapisi ile desteklemek gerekebilir.
- Uygun zihin egzersizleri yapılmalıdır
- Çoğunlukla ilaç kullanılmamaktadır. İlaç eğer çocukta öğrenme güçlüğüne eşlik eden kaygı, depresyon gibi hastalıklar varsa tercih edilmektedir.
Öğrenme Zorluğu Olan Çocukların Ebeveynleri Ne Yapmalı?
Ebeveynler çocuklarının öğrenmede yaşadığı zorluğu çocuğun tembel olmasına, çalışmamasına bağlayabiliyor ve bu durum doğrultusunda suçlayabiliyorlar, yargılayabiliyorlar. Ancak öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar tembellikten dolayı değil tamamen yapısal bir sorun olduğundan dolayı bu durumu yaşamaktadırlar. Bu yüzden bunun yapısal bir sorun olduğunu kabullenmek ilk aşama için çok önemlidir. Çünkü ne kadar çabuk kabullenilirse o kadar hızlı ilerleme sağlanır.
Kabulleniş aşamasından sonra bir uzmandan destek alınması gerekmektedir. Uzman bir psikoeğitim uygulamaktadır. Ve bu eğitim doğrultusunda ebeveynlerden de bazı ödevler yapmasını beklemektedirler.
Bu süreçte çok sabırlı olmak gereklidir. Bununla birlikte çocuğunuzu yüreklendirmeniz, cesaretlendirmeniz önemlidir. Gördüğünüz olumlu davranışları söylemeniz çocuğunuzun özgüven gelişimini destekleyecektir. Özellikle bu süreçlerde çocuklar daha hassaslaşabiliyor. Kendiyle ilgili benlik algısı, akademik algısı zayıflanabiliyor. Bu yüzden çocuğunuzun olumlu davranışlarını sık sık dile getirmeniz onun özgüvenini oldukça geliştirecektir.