Dikkat dağınıklığı hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülür. Bir konuda konsantre olamama, bir işte uzun süre çalışılamaması durumu dikkat dağınıklığıdır. Dikkat dağınıklığı olan kişiler karşısında konuşan kişilere kendilerini verip dinleyemezler.
Dikkat dağınıklığını zaman zaman herkesin yaşaması mümkündür. Dikkati dağılan kişilerin işi toparlaması oldukça zordur. Kişiler zihinlerini toplayıp konuları aktarmada zorluk yaşarlar. Dikkat dağınıklığı ve dikkat eksikliği birbirinden farklıdır. Dikkat dağınıklığı her zaman yaşanabilir ve herkesin başına gelebilir.
Dikkat eksikliği ise tedavi gerektiren bir durumdur. DEHB dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğudur. Bu hastalıkta çocuklar yerlerinde duramazlar. Dikkatlerini toplayamaz ve derslerinde sorun yaşarlar. Dikkat dağınıklığı olan bir çocuk bu sorunu devamlı yaşamaz. Fakat DEHB sorunu yaşayan çocuk bu sorunu devamlı yaşar ve bunu çevreye yansıtır.
Dikkat dağınıklığı farklı sebeplerden dolayı görülür. Bu nedenlerde kişiden kişiye farklılık görülür. Dikkat dağınıklığı nedeninin başında beyinde hasara yol açan hastalık, sebep olmuş olabilir. Ayrıca çevresel etmenlerde dikkat dağınıklığı yaşanmasına sebep olabilir. Kişinin aklının başka bir yerde olması dikkat dağınıklığına sebep olabilir.
Çocuklarda ve yetişkinlerde dikkat dağınıklığı farklı olarak görülür. Çocuklar derslerine odaklanamazlarken, yetişkinlerde verimli çalışamazlar. Aceleci ve panik tavırları hata yapmalarına sebep olur. Dikkat dağınıklığı belirtileri şunlardır;
Dikkat dağınıklığı tedavisinde dikkat güçlendirmek için bazı egzersizler düzenli olarak yapılmalıdır. Sağlıklı beslenmeye ve omega3 yönünden zengin olan gıdaları sık sık tüketilmelidir. Psikolog desteği de alarak bireyin odaklanmada zorluk yaşadığı konuları belirleyip nedenleri çözülmeye çalışılmalıdır. Uyku düzenine dikkat edilmeli ve düzenli olarak da spor yapılmalıdır. Böylece dikkat dağınıklığı tedavisi olumlu sonuçlanır.